ثبات نسبی بیکاری
نرخ بیکاری بهار به ۷/۱۰ درصد افزایش یافت
آخرین گزارش منتشرشده توسط مرکز آمار ایران در بهار امسال، نشان میدهد نرخ بیکاری (نرخ بیکاری جمعیت ۱۰ساله و بیشتر) در بهار ۱۳۹۳ معادل ۷/۱۰ درصد بوده است. این رقم در سال ۱۳۹۲ معادل ۴/۱۰ درصد گزارش شده است که نشان از افزایش ۳/۰درصدی نرخ بیکاری بهار امسال نسبت به متوسط سال ۱۳۹۲ دارد. در مقایسه نرخ بیکاری بهار با آمارهای فصلی نیز باید گفت در سال گذشته نرخ بیکاری زمستان ۵/۱۰ درصد، پاییز ۳/۱۰ درصد و تابستان ۴/۱۰ درصد بوده است.
بیکاری جوانان و زنان
نرخ بیکاری جوانان همچنان در سطوح بالاتر از ۲۰ درصد قرار دارد: برای جوانان ۱۵ تا ۲۴ سال، نرخ مذکور ۸/۲۴ درصد گزارش شده است که همچون نرخ بیکاری کشوری، در نقاط شهری بالاتر از نقاط روستایی است. در بهار امسال، ۵/۲۸ درصد از جوانان شهری و ۹/۱۷ درصد از جوانان روستایی بین ۱۵ تا ۲۴ سال بیکار بودهاند. نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۹ سال، کمتر از ارقام پیشین بوده است: ۲/۲۲ درصد. در بازه سنی مذکور بیکاری جوانان شهری ۸/۲۴ درصد و بیکاری جوانان روستایی ۹/۱۵ درصد گزارش شده است. شکاف نابرابری نرخ بیکاری علاوه بر نقاط روستایی و شهری، بین مردان و زنان نیز به صورت نسبتاً گستردهای مشاهده میشود.
در بهار امسال، ۹ درصد مردان و ۴/۱۹ درصد بیکار بودهاند که این یعنی نرخ بیکاری زنان بیش از دو برابر مردان بوده است. ارقام مذکور، برای جمعیت بالاتر از ۱۰ سال و بالاتر از ۱۵ سال یکسان گزارش شده است. نسبت بیش از دوبرابری بیکاری مردان و زنان، برای جوانان نیز پابرجاست: در گروه سنی بین ۱۵ تا ۲۴ سال، ۲۱ درصد مردان و ۴/۴۳ درصد زنان بیکار بودهاند. نرخ بیکاری برای گروه سنی ۱۵ تا ۲۹ سال به ترتیب ۹/۱۷ درصد و ۶/۴۱ درصد گزارش شده است.
سهم ۵۰درصدی بخش خدمات
بر اساس آمارهای مرکز آمار ایران، سهم اشتغال در بخش خدمات کشور ۳/۴۷ درصد بوده است که بالاترین سهم در میان سه بخش اصلی به شمار میرود. این رقم برای بخشهای صنعت و کشاورزی به ترتیب ۳۳ درصد و ۶/۱۹ درصد است. سهم اشتغال بخشها در نقاط روستایی و شهری تفاوت اساسی دارد. در نقاط شهری، خدمات با ۴/۵۸ درصد سهم بیشترین نقش را در اشتغال دارد و بعد از آن به ترتیب بخشهای صنعت با ۱/۳۶ درصد و کشاورزی با ۵/۵ درصد قرار دارند. در نقاط روستایی، این ترتیب کاملاً وارونه است: بخش کشاورزی با ۷/۵۲ درصد بیشترین سهم را دارد و بعد از آن بخشهای صنعت با ۲۶ درصد و خدمات با ۳/۲۱ درصد قرار دارند.
توزیع بیکاری در استانها
باوجود متوسط ۷/۱۰درصدی نرخ بیکاری کل کشور، توزیع این نرخ در کل کشور یکنواخت نیست و بازه بیش از ۱۳درصدی را دربر میگیرد. بیشترین نرخ بیکاری متعلق به استان لرستان با ۳/۲۰ درصد است. بعد از استان لرستان، به ترتیب استانهای سمنان با ۴/۱۷ درصد، چهارمحال و بختیاری با ۹/۱۶ درصد، کرمانشاه و کهگیلویه و بویراحمد با ۷/۱۴ درصد و هرمزگان با ۸/۱۳ درصد قرار دارند. در نقطه مقابل استانهای تهران و مرکزی با نرخ بیکاری ۲/۷ درصد، کمترین درصد بیکاری را در کشور دارند. بعد از استانهای مذکور به لحاظ پایین بودن نرخ بیکاری، استانهای یزد با ۳/۷ درصد، کرمان با ۴/۷ درصد، خراسان جنوبی با ۴/۸ درصد، آذربایجان غربی با ۵/۸ درصد و همدان با ۷/۸ درصد قرار دارند.
نرخ مشارکت اقتصادی
وضعیت اشتغال را از طریق نرخ مشارکت اقتصادی نیز میتوان پایش کرد که نشاندهنده درصد افرادی است که در سن کار قرار دارند و به لحاظ اقتصادی فعال به شمار میروند. نرخ فعالیت اقتصادی در بهار سال جاری ۱/۳۷ درصد بوده است که نسبت به متوسط ۶/۳۷درصدی سال گذشته، کاهش ۵/۰درصدی را نشان میدهد. این رقم در تابستان، پاییز و زمستان سال گذشته به ترتیب ۱/۳۹ درصد، ۷/۳۶ درصد و ۴/۳۵ درصد بوده است. بر اساس آمارها در بهار امسال نرخ فعالیت اقتصادی مردان ۶۲ درصد و زنان ۲/۱۲ درصد بوده است که از تفاوت قابل توجه نرخ مشارکت بین دو جنس حکایت میکند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.