در جدال با تحریم
براساس آخرین شماره از سری گزارشهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا درباره بازار نفت بدون ایران، در ژوئیه و آگوست سال جاری میلادی، ایران روزانه ۴/۳ میلیون بشکه سوخت مایع تولید کرده که ۸/۲ میلیون بشکه از آن، نفت خام بوده است. این رقم حدود ۷۰۰هزار بشکه کمتر از میانگین سهساله تولید نفت خام ایران به شمار میرود. آخرین گزارش ماهانه اوپک در ماه سپتامبر نیز آمار نسبتاً مشابهی به نقل از آمارهای ثانویه ارائه و اعلام میکند. ایران در ماه آگوست روزانه ۶۸/۲ میلیون بشکه نفت تولید کرده است.البته این مقادیر کماکان با آمارهای رسمی متداول، تفاوت زیادی را نشان میدهد. چنانکه گزارش اوپک به نقل از منابع رسمی، تولید ایران را ۷۱/۳ میلیون بشکه در روز اعلام کرده است؛ رقمی نزدیک به عدد حدود ۴ میلیون بشکه در روز که پیوسته از سوی مقامات سابق وزارت نفت اعلام میشد.
تداوم صادرات حدود یکمیلیون بشکهای
براساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، ایران در ماه آگوست روزانه حدود ۹۸۵ هزار بشکه نفت صادر کرده که عمده آن به مقاصد صادراتی چین، هند، ژاپن، ترکیه و کرهجنوبی بوده است. سوریه و امارات متحده عربی نیز در این ماه از ایران نفت وارد کردهاند. ایران چند ماه پیش از این ۶/۳میلیارد دلار اعتبار برای واردات فرآوردههای نفتی به سوریه داده بود که به نظر میرسد واردات اخیر در همان راستا باشد. چین با واردات ۴۳۶هزار بشکه نفت در ماه اگوست، اصلیترین مقصد صادراتی نفت ایران بوده است.براساس اخبار منتشره در خبرگزاریها، ژاپن، هند و کره جنوبی نیز در ماه آگوست، روزانه به ترتیب۲۱۵هزار، ۱۵۱هزار و ۶۵ هزار بشکه نفت از ایران وارد کردند. باوجود آنکه در سالهای اخیر معمولاً آمارهای رسمی صادرات نفت با اعداد منتشر شده از سوی مراجع خبری بینالمللی تفاوت نسبتاً فاحشی را نشان داده؛ امادر هفتههای اخیر، آمارهای نسبتاً قابل اتکاتری از سوی مراجع داخلی در اینبارهبیان شده است. رئیسجمهور در اولین گفتوگوی زنده تلویزیونی، آمار صادرات نفت را کمتر از یک میلیون بشکه اعلام کرد. چند روز پیش نیز یکی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به نقل از وزیر نفت، که در کمیسیون مذکور حضور یافته بود، رقم دقیق صادرات نفت را ۲۰۹/۱ میلیون بشکه در روز و مجموع ارزش صادرات نفت در ۶ ماه نخست سال را ۲۳ میلیارد دلار اعلام کرده است. مجموعاً نیز در ۸ ماه نخست امسال، چهار مشتری اصلی نفت ایران یعنی چین، هند، کرهجنوبی و ژاپن، روزانه ۹۲۷هزار بشکه نفت از ایران وارد کردهاند که این میزان، کاهش ۱۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته میلادی را نشان میدهد.تا زمان نگارش این نوشته، آماری از صادرات نفت در سپتامبر منتشر نشده است. ولی گزارش بلومبرگ از اطلاعات ردیابی کشتیها نشان میدهد، ظرفیت صادرات نفت ایران در سپتامبر با رشدی ۲۱درصدی نسبت به آگوست، به ۳/۱ میلیون بشکه در روز رسیده است. این میزان بالاترین رقم در سال جاری میلادی بوده است.
صادرات نفت: از سازمان ویژه فروش تا مشکل دریافت پول
در نخستین هفتههای حضور وزیر جدید در وزارت نفت، اخبار متعددی در زمینه فروش نفت ایران منتشر شد. در ابتدا خبر «تاسیس سازمان ویژه برای فروش نفت» توسط یکی از چهرههای بخش خصوصی مطرح و از سوی زنگنه تکذیب شد. به گفته وزیر نفت، فروش نفت کماکان در امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران متمرکز است، ولی مردم و بخش خصوصی میتوانند در این کار مشارکت کنند. براساس برخی اخبار دیگر، وزیر نفت همچنین در دیدار با سفیر هند، با دریافت کل پول نفت صادراتی به هند به روپیه نیز مخالفت کرده است.زنگنه در حاشیه جلسه شورای گفت و گو از عدم بازگشت دو میلیارد دلار از پول نفت ایران توسط بابک زنجانی نیز خبر داد که البته بابک زنجانی رقم درست را ۳/۱ میلیارد دلار اعلام کرده است. به گفته بابک زنجانی، او در دوران تحریم ۲۴میلیون بشکه نفت برای ایران فروخته است و همچنین در نقلوانتقالات پولی نقش ایفا کرده است. وصول درآمدهای نفتی ایران در نیمه نخست سال جاری میلادی بیش از گذشته با مشکل مواجه بوده است. براساس گزارش آسوشیتد پرس به نقل از منابع آمریکایی، ماهانه حدود ۵/۱ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی ایران در حسابهای خارجی بلوکه میشود که سهمی بیش از ۴۰درصدی از متوسط فروش ۴/۳ میلیارد دلاری نفت ایران را به خود اختصاص میدهد.
گزارش اوپک از صادرات نفت در ۲۰۱۲
مدتی پیش، بولتن آماری سالانه اوپک منتشر شد که به آمارهای سال ۲۰۱۲ اختصاص دارد. براساس این گزارش، متوسط صادرات نفت خام ایران در سال ۲۰۱۲ معادل ۱/۲ میلیون بشکه در روز بوده است و کاهش بیش از ۴۰۰هزار بشکهای نسبت به مقادیر سال ۲۰۱۱ را نشان میدهد. در حالیکه که ایران در سال ۲۰۱۱ دومین صادرکننده اوپک به شمار میرفت، در سال ۲۰۱۲ به رتبه پنجم تنزل یافته است؛ چراکه کشورهای عربستان، امارات متحده عربی، نیجریه و عراق در سال گذشته میلادی بیش از ایران نفت صادر کردهاند. با این وجود، ایران در سال گذشته کماکان با تولید ۷/۳ میلیون بشکه نفت در روز، بعد از عربستان دومین تولیدکننده بزرگ اوپک بوده است. با توجه به روند نزول تولید نفت ایران، در صورت عدم تغییر در شرایط خارجی فروش نفت (همچون تحریمهای نفتی) پیشبینی میشود در خوشبینانهترین وضعیت ممکن، کویت نیز در صادرات نفت از ایران پیش بگیرد و ایران در جایگاه ششمین صادرکننده اوپک بایستد. در بدبینانهترین وضعیت نیز میتوان انتظار داشت صادرات ایران از آنگولا و ونزوئلا نیز کمتر شده و ایران هشتمین صادرکننده اوپک لقب گیرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.